Aalto University Väre Building

The new Aalto University building will become the focal point of Aalto Campus, combining university premises to Aalto metro station and commercial services.
Together with the most prominent buildings of Alvar Aalto's Otaniemi campus, the addition defines the new central plaza.
Public areas open towards the plaza. The creative activites in the building add a new, vital layer to Otaniemi campus.
The organizing principle for the new premises is a structural matrix based on two principal coordinates of Alvar Aalto's main building and library.
The varying heights of building volumes create an illusion of a compact cluster of small buildings.
Clad in red brick and printed glass, the building’s recognizable figure complements Alvar Aalto's original Otaniemi campus with a fresh edge.
The Aalto ARTS workshops with views to the park are located on the ground floor. Studios are located directly above, followed by classrooms and staff work spaces on the upper floors.
Moving upwards, the spaces transform from interdisciplinary and lively public areas into more private spaces intended for concentrated work.
Adaptable and flexible learning spaces are arranged around three skylit clusters.

Aalto University Väre Building

Description:

The new Aalto University building Väre will become the focal point of Aalto Campus in Otaniemi, originally designed by architect Alvar Aalto for Helsinki University of Technology. Together with the most prominent buildings designed by Alvar Aalto, the addition defines a new central plaza to the very core of the campus and combines university premises to metro station and commercial services. Väre building will be used by the Aalto University School of Arts, Design and Architecture.

The organizing principle for the new premises is a structural matrix formed from the two principal coordinates of Alvar Aalto’s main building and library. The varying heights of building volumes create an illusion of a compact cluster of small buildings. Clad in red brick and printed glass, the new building’s recognizable figure complements Alvar Aalto’s original Otaniemi campus with a fresh edge.

Within the building public areas open towards the plaza. Creative activity in the building brings a fresh and vital layer to Otaniemi campus. Users move from the interdisciplinary and lively public areas upwards to more private spaces intended for concentrated work. Learning facilities are nested in three clusters, each arranged around an atrium, producing a wide variety of flexible spatial combinations. The Aalto ARTS workshops are located on ground floor with views to the park. Studios are located directly above, followed by classrooms and staff work spaces on the upper floors.

Related projects:
Otaniemi central campus
Otaniemi shopping centre

Status:

Open competition 1st prize 2013. In progress, scheduled completion 2018.

Program:

Learning and working facilities for Aalto University School of Arts, Design and Architecture / 34000m2

Location:

Otaniemi, Espoo, Finland

Client:

Aalto University Properties

115-CAM-Entrance-V3

School and community centre in Turku.

Syvälahti Community Centre
Read
114-Sakki-kirjast-rajattu

Bilingual comprehensive school in Helsinki.

Jätkäsaari school competition
Read
campus-aukio-thumb

New Aalto University building in the centre of Otaniemi campus.

Aalto University Väre Building
Read
Photograph by Andreas Meichsner

Multi-purpose school building for 750 pupils in Espoo, Finland.

Saunalahti School
Read
Photograph by Rauno Träskelin

Comprehensive school for 770 pupils in Espoo, Finland.

Kirkkojärvi School
Read
school_atrium

Private high school campus near Moscow, Russia.

Moscow Larevo School Campus competition
Read
sisänäkymä

Multi-purpose communal building in Turku, Finland.

Hirvensalo School
Read
K089_ulko

A friendly fortress.

Aurinkokivi School competition
Read
sisä2

City center campus library of the University of Helsinki.

University of Helsinki Central Campus Library competition
Read