Giant’s Causeway Visitor Centre

Like a boulder on a green meadow, the Visitor Centre rises to the challenge posed by the rugged landscape.
It is the last outpost before reaching the Giant's Causeway.
The building sits just behind the ridge, defining the silhouette of the landscape.
A void, like a crack in the boulder, is the focal point of the building and its circulation.
Glimpses of the landscape unfold inbetween exhibition rooms.

Giant’s Causeway Visitor Centre

Description:

Verstas Architects’ design for the new visitor facilities of Giant’s Causeway was awarded the 2nd prize among the 201 entries submitted to the competition in 2005. The site, registered on the UNESCO World Heritage List in 1986, currently attracts some 400 000 visitors per annum for its outstanding natural beauty, its geological interest and its mythological connotations.

The new building houses exhibition spaces, educational facilities and a tourist information centre conveying information on the Giant’s Causeway. It also provides various services, including retail and restaurant, for the visitors.

Status:

Open competition 2005, 2nd prize.

Location:

County Antrim, Northern Ireland

Program:

Exhibition, retail and visitor facilities / 1800m2

Client:

National Trust

K112keskuskallio

Integrated campus of specialized healthcare

Helsinki Trauma & Cancer hospital competition
Read
K101_visualisointi_puisto_front-page

Healing architecture

Lapland Central Hospital
Read
KASI_1

Vibrant and versatile meeting place.

Helsinki Central Library competition
Read
Liitto_kirkkosali_VERSTAS_Arkkitehdit

Church and congregation centre in Vantaa.

Tikkurila Church
Read
sisäperskis

War history centre in Lappeenranta.

Kannas Centre
Read
iltapersikka

A house for the Sámi tradition and culture.

Sámi Culture Centre competition
Read
giants_causeway_site_plan

Visitor Centre for the UNESCO World Heritage site.

Giant’s Causeway Visitor Centre
Read