Malmi Mortuary Building

The building's main entrance is from Kalmistontie in Malmi, Helsinki.
The mortuary building will be located in the close vicinity of the Malmi cemetery.
The new building will consist of a one-story building and higher tower with curving walls.
The tower forms a significant and visible element in the cityscape standing higher than the surrounding trees.
The courtyard opens into the lobby through a glass wall with a view of water element in the center.
Four closed farewell rooms receive indirect natural light through skylights.
Beautiful materials and architecture create calm and comforting atmosphere in all farewell spaces in the building.

Malmi Mortuary Building

Share:

    Description:

    The mortuary building will be located in the close vicinity of the Malmi cemetery, next to the accessible transport connections. In this forthcoming construction project, the City of Helsinki will centralize mortuary facilities in one building which will be built for the use of the Social and Health Care Sector. The deceased are carried to this centralized cold-storage facility within Helsinki area from hospitals, care homes and apartments, as well as from other parts of Finland or abroad. In the mortuary building, the deceased wait for burial or cremation, while their relatives can say goodbye to them.

    The new building will consist of a one-story building and higher tower with curving walls. The tower forms a significant and visible element in the cityscape standing higher than the surrounding trees. The brick facades and roof tiles of tower make a uniform, distinct look for the building. As well as being the visible element, the tower functions as storage spaces for the deceased with a specific automated system.

    In designing the mortuary building, Verstas Architects´ goal was to create a peaceful and beautiful moment for the visitors to say goodbye to their deceased loved one. The building’s main entrance is from Kalmistontie in Malmi, Helsinki. In design, a great emphasis was to open aesthetic views to the surrounding nature from the lobby and visitor´s facilities. The courtyard opens into the lobby through a glass wall with a view of water element in the center. Four closed farewell rooms receive indirect natural light through skylights. Beautiful materials and architecture create calm and comforting atmosphere in all farewell spaces in the building.

    Status

    Design phase

    Program

    1000 m2

    Location

    Malmi, Helsinki, Finland.

    Client

    The City of Helsinki

    The mortuary building will be located in the […]

    Malmi Mortuary Building
    Read

    Vertas Architects is designing a new campus for […]

    Stadin AO, Vocational College and Adult Institute in Roihupelto
    Read

    The Puotila Primary school is tailored to teach up to 600 […]

    Puotila Primary School
    Read

    Verstas Architects designed the renovation of Lauttasaari Church […]

    Lauttasaari Church Renovation
    Read

    The renovation project consisted of spaces in two […]

    Kivelä Hospital Renovation
    Read
    Lamminrahka Education Centre by Verstas Architects

    An education centre as the new landmark building of a neighbourhood in the Tampere region.

    Lamminrahka Education Centre
    Read
    The wooden Helsinki Biennial Pavilion by Verstas Architects

    A temporary ferry terminal for the Helsinki Biennial.

    Helsinki Biennial Pavilion
    Read
    Kari Campus education, sports and leisure centre in Rauma by Verstas Architects

    A multipurpose building that creates synergy between sports and schools.

    Kari Campus education, sports and leisure centre
    Read

    A music high-school built on a compact multi-level site.

    Vuosaari High School
    Read
    A visualization of the Espoo Culture Centre (Espoon kulttuurikeskus) extension and the Culture Square (Kulttuuriaukio)designed by Verstas Architects

    Submerged performance halls in an iconic garden city.

    Espoo Cultural Centre
    Read
    Helsinki City Hall lobby refurbishment by Verstas Architects and KOKO3

    Converting the lobby of the Helsinki City Hall into a public work space.

    Helsinki City Hall lobby
    Read
    A lobby and stairs in the Aalto University School of Business designed by Verstas Architects

    New building for the Aalto University School of Business

    Aalto University School of Business
    Read
    Facade of the Aalto University Väre Building for The School of Art, Design and Architecture, designed by Verstas Architects. Alvar Aalto's iconic main building in the background.

    A building for the Aalto University School of Arts, Design and Architecture in the iconic Otaniemi campus.

    Aalto University Väre Building
    Read

    Healing architecture for a major hospital extension.

    Lapland Central Hospital
    Read
    View of the Domkyrkoberget parish centre competition proposal by Verstas Architects

    The competition brief sought a design for a […]

    Domkyrkoberget Parish Centre competition
    Read

    Multi-purpose education centre in Turku.

    Syvälahti Education Centre
    Read

    Church and congregation centre in Vantaa.

    Tikkurila Church
    Read

    Integrated campus of specialized healthcare

    Helsinki Trauma & Cancer hospital competition
    Read
    The lobby of the Saunalahti School designed by Verstas Architects in Espoo FInland

    Multi-purpose school building for 750 pupils in Espoo, Finland.

    Saunalahti School
    Read

    Vibrant and versatile meeting place.

    Helsinki Central Library competition
    Read

    War history centre in Lappeenranta.

    Kannas Centre
    Read

    A house for the Sámi tradition and culture.

    Sámi Culture Centre competition
    Read

    Visitor Centre for the UNESCO World Heritage site.

    Giant’s Causeway Visitor Centre
    Read